جلسه 2: دامنه چیست؟ معیارهای انتخاب یک دامنه خوب
در جلسه دوم دوره رایگان آموزش طراحی سایت با وردپرس، اصلی ترین سوالی که به آن پاسخ می دهیم این است که دامنه چیست و باید در انتخاب نام دامنه چه معیارهایی را مدنظر قرار بدهیم. هر سایتی که می بینید در اینترنت با یک آدرس IP شناخته میشود. نکته مهم این است که آدرس های IP برای کامپیوترها عالی هستند، چون ماشن ها به صورت عددی فکر می کنند. اما قطعا برای کاربرانی مانند من و شما به خاطر سپاردن آدرس آی پی هر وب سایت کار بسیار سختی است. اینجاست که دامنه ها وارد می شوند.
دامنه چیست؟
در جلسه دوم دوره رایگان آموزش طراحی سایت با وردپرس، اصلی ترین سوالی که به آن پاسخ می دهیم این است که دامنه چیست و باید در انتخاب نام دامنه چه معیارهایی را مدنظر قرار بدهیم. هر سایتی که می بینید در اینترنت با یک آدرس IP شناخته میشود. آدرس آی پی یک رشته از اعداد (مانند 127.0.0.1) است که کامپیوترها را به وب سرورها متصل میکند. نکته مهم این است که آدرس های IP برای کامپیوترها عالی هستند، چون ماشن ها به صورت عددی فکر می کنند. قطعا برای کاربرانی مانند من و شما به خاطر سپاردن آدرس آی پی هر وب سایت کار بسیار سختی است.
اینجاست که دامنه وارد می شود. برای استفاده راحت تر کاربران اینترنت، یک آدرس دامنه به آدرس آی پی متصل می شود. کاربران برای دسترسی به یک سایت آدرس دامنه آن را در مرورگر وارد می کنند و مرورگر آدرس دامنه را به آدرس IP ترجمه می کند و به سایت مد نظر دسترسی پیدا می کند. فرض کنید آدرس خانه شما یک دامنه و مختصات GPS خانه شما آدرس آی پی هستند. مطمئنا دوستان شما با آدرس خانه شما راحت ترند تا مختصات GPS.
کاربران اینترنت از دامنه برای یافتن یک سایت یا صفحه ای از آن سایت استفاده می کند. در واقع دامنه یک رشته متن است که با آدرس IP مربوط به آن وب سایت ست می شود و باعث می شود دسترسی به آن سایت آسان تر و به خاطر سپاردن آدرس آن راحت تر باشد.
ساختار دامنه
یک دامنه طبق شکل زیر می تواند اجزای مختلفی داشته باشد. البته یک صفحه سایت می تواند تعدادی از این اجزا را نداشته باشد.
اجزای یک دامنه:
- پروتکل (Protocol)
- دامین نیم یا نام دامنه (Domain Name)
- زیر دامنه (Sub Domain)
- دامنه سطح دوم (Second Level Domain)
- دامنه سطح بالا (Top Level Domain)
- ساب دایرکتوری (Sub Directory)
- مسیر یا اسلاگ (Path or Slug)
پروتکل (Protocol):
هر سرور با یک پروتکل ارتباطی با مرورگر شما در ارتباط است. این قوانین و توافقات برای تبادل اطلاعات و اجزای تشکیل دهنده صفحات وب سامل متن ها، عکس ها و اسکریپت ها به کار می روند. دو پروتکل مهم در این زمینه HTTP و HTTPS هستند. دعوت میشوید تا در ادامه توضیحاتی در مورد هر یک از این پروتکلها بخوانید:
1. پروتکل HTTP
HTTP یک پروتکل ارتباطی است که برای انتقال اطلاعات و اجزای تشکیل دهنده صفحات وب کار میرود. این پروتکل اطلاعات را به صورت متنی بین مرورگر کاربر و وبسرور منتقل میکند. صفحات وب از HTTP برای بارگذاری در مرورگرها استفاده میکنند. این پروتکل به صورت معمول در آدرسهای وب به صورت “http://example.com” به کار می رود.
نکته مهم درباره پروتکل HTTP امنیت پایین آن است و اطلاعات ارسالی از طریق آن توسط افراد دیگر در شبکه قابل مشاهده است. به این معنی که دیگران به راحتی می توانند اطلاعات شما را ببینند و بررسی کنند. به عنوان مثال یک درگاه پرداخت که از HTTP استفاده کند، امنیت لازم را ندارد و احتمال آن می رود که اطلاعات کارت شما به سرقت برود. به همین دلیل استفاده از پروتکل HTTPS ضروری است.
2. پروتکل HTTPS
HTTPS نسخه امنتر و رمزنگاری شده پروتکل HTTP است. این پروتکل برای انتقال اطلاعات و صفحات وب با امنیت بالا و رمزنگاری شده به کار میرود. با نصب گواهی SSL سایت شما از بابت پروتکل ارتباطی بسیار امن تر شده و دسترسی به اطلاعات عملا غیرممکن خواهد شد. وقتی از HTTPS استفاده می کنید، اطلاعات بین مرورگر و وبسرور به صورت رمزشده منتقل میشوند، به طوری که حتی با شنود اطلاعات، داده های مهم به دلیل انکریپت شدن، قابل خوانایی نیستند. وبسایتهایی که اطلاعات حساسی از کاربران جمعآوری میکنند، مانند اطلاعات کارت اعتباری یا رمز عبور، باید از HTTPS استفاده کنند تا امنیت کاربران را تضمین کنند.
زیر دامنه (Sub Directory)
ساب دامین (Subdomain) یک بخش کوچکتر و فرعی از یک دامنه اصلی است که به دسته بندی خدمات سایت به ما کمک می کنند. ساب دامینها به طور کلی به شکل زیر استفاده می شوند:
subdomain.domain.com
در اینجا “subdomain” یک ساب دامین و “domain.com” دامنه اصلی است. زیر دامنه ها می توانند از دامنه اصلی جدا شده و به طور مستقل برای موارد خاصی استفاده شوند.
مزایای زیر دامنه ها
- مدیریت آسان اجزای مختلف یک وب سایت بزرگ
با استفاده از ساب دامینها، شما میتوانید اجزای مختلف وبسایت خود را جداگانه مدیریت کنید. این امر به شما امکان میدهد تا هر بخش را به طور مستقل تنظیم و بهروز رسانی کنید.
- دسته بندی آسان
ساب دامینها یک راه عالی برای سازماندهی و مدیریت وبسایتهای خود هستند و امکانات گستردهای برای انجام پروژهها و اهداف مختلف فراهم میکنند. زیر دامنه ها یک راه عالی و کم هزینه برای سازماندهی و مدیریت وب سایت های بزرگ شما هستند. مثلا زبان های مختلف می توانند
- موارد استفاده معمول از زیر دامنه
- blog.example.com برای بخش وبلاگ
- shop.example.com برای بخش فروشگاه آنلاین یا صفحههای خرید محصولات
- support.example.com برای بخش پشتیبانی مشتریان سایت
- forum.example.com برای بخش انجمن و فروم های آنلاین
دامنه سطح دوم (Second Level Domain):
نام اصلی و قسمتی که در یاد کاربر باقی خواهند ماند، دامنه سطح دوم است. به صورت ساده تر این قسمت نام وب سایت شماست. در انتخاب نام وب سایت چند نکته را مطرح می کنیم که رعایت آن ها به انتخاب یک نام بهتر به شما کمک می کند. این نکات را داخل جلسه اول این دوره هم بحث کرده بودیم.
کوتاهی و سادگی
با ثبت و انتخاب دامنههای کوتاه و ساده به کاربران در یادآوری آن کمک کنید. دامنه های بلند زود از خاطر کاربر پاک می شوند و امکان اشتباه نوشتاری هم بالا می رود.
تلفظ و نوشتار راحت
تعدادی از حروف یا کلمات در دامنه که تلفظ و نوشتار چندگانه دارند، برای مخاطب ایجاد مشکل می کند. همچنین تا حد امکان از انتخاب نام های چند نوشتاری در دامنه خود پرهیز کنید.
استفاده از کلمات کلیدی در دامنه
اگرچه این مورد به صورت مستقیم در سئوی سایت شما تاثیر ندارد اما انتخاب کلمات کلیدی در دامنه، به مخاطب در شناسایی کسب و کار شما کمک می کند. مثلا وجود کلمه coffee نشان می دهد که سایت شما در مورد قهوه است.
پرهیز از مشابهت دامنه با سایت های دیگر
سعی کنید قبل از انتخاب دامنه خود، آن را در اینترنت جستجو کنید. مثلا با وجود سایتی با نام digikala.com انتخاب digikalaa.com انتخاب عاقلانه ای نیست.
دامنه سطح بالا (Top Domain Level)
به صورت ساده و خلاصه بگیم که دامنه سطح بالا همان پسوند دامنه شماست. به عنوان مثال “com” در “example.com” پسوند دامنه است. پسوندهای دامنه رایج در سراسر دنیا com, net, org, io هستند. همچنین، هر کشور دارای پسوندهای دامنهای خاص خود است. TLD یا دامنه های کشوری هم برای هر کشور ارائه خدمت می کنند. برای مثال پسوند دامنه برای ایران .ir و برای ترکیه .tr هستند.
چند نکته در مورد پسوند دامنه ها
- محبوب ترین پسوند دامنه در دنیا، دات کام (com.) است.
طبق آمار سایت nic.ir مرکز ملی ثبت دامنه های کشوری، تعداد 1595151 دامنه فعال ir. داریم.
از دامنه های کشوری قابل ثبت ایران ir. co.ir. ایران. ac.ir. هستند.
چگونه دامنه خود را ثبت کنیم؟
اگر می خواهید دامنه های بین المللی مانند دات کام را ثبت کنید، با ما همراه باشید. معمولا شرکت های ارائه دهنده خدمات هاستینگ مانند نت افزار، هاست ایران و یا میهن وب هاست به شما در ثبت دامنه های بین المللی کمک می کنند.
همچنین وب سایت nic.ir یا ایرنیک، مرکز ملی ثبت دامنه های کشوری است که دامنه های کشوری را برای شما ثبت می کنند. خیلی از شرکت های هاستینگ هم به شما در ثبت دامنه های کشوری کمک می کندد و در سرویس های ثبت دامنه، آن را هم ارائه می دهند. اگرچه با واسطه شرکت های هاستینگ هم شما نیاز دارید که پنل کاربری خودتان را در ایرنیک بسازید. پس پیشنهاد من ثبت دامنه کشوری به صورت مستقیم و بدون واسطه در ایرنیک است.
در ویدیوی آموزشی این صفحه نحوه ثبت هر کدام از این دامنه ها را به شما آموزش می دهیم.
نتیجه گیری و کلام آخر
با انتخاب یک دامنه خوب و باکیفیت و براساس معیارهای گفته شده می توانید قدم اول را محکم بردارید.
هدف اصلی من نشر دانش با کیفیت و کاربردی در زمینه دیجیتال مارکتینگ است.